Láthatatlan fogszabályozás

Rendelőnk egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Számos olyan készülékkel dolgozunk és bírunk nagy tapasztalattal, amely biztosíthatja Ön számára, hogy a külvilág ne lássa, milyen módon történik a fogak szabályozása. A készülékek között vannak kivehetők, amelyeket csak éjszaka kell viselni, láthatatlan kivehetők, amelyeket napközben és éjszaka kell viselni és megtalálható a nyelv felőli fogszabályozás, mint beragasztott készülékrendszer.

 

A rögzített fogszabályozó felragasztása után az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fogmosásra. Kis odafigyelés szükséges az életmódban, de ez hosszú távon megtérül.

A Fogszabályozás Centrum páciensei a készülék felragasztásakor kapnak egy praktikus dobozt, benne az induláshoz szükséges fogkefékkel, interdentális kefékkel, fogselyemmel, és természetesen dentahigienes kolléganőink tanácsaival, útmutatásaival. 

A Fogszabályozás Centrum szakorvosaként büszke vagyok arra, hogy minden jelentős fogszabályozó eljárás, ami a mai modern fogszabályozást jellemzi megtalálható szolgáltatásaink között. Ebbe beletartozik az arc esztétikáját maximálisan figyelembe vevő kezeléstervezés a részletes páciensinformáció és írásos dokumentumok elkészítése ugyanúgy, mint a legmodernebb, lágy erőkkel működő fogszabályozás, vagy a különböző láthatatlan fogszabályozó eljárások.

A mai modern fogszabályozás egyik újdonsága és legdinamikusabban fejlődő területe a lágy erőkkel működő fogszabályozás, mint például a Damon technika.

Lényege, hogy a készülék tulajdonságainál fogva lehetőség van sokkal lágyabb, fog és csontbarát biológiai erők használatára.

Ez amellett, hogy sokkal komfortosabb a páciensnek, új lehetőségeket nyit meg.

Önnek is érdemes megfontolnia fogainak szebbé és egészségesebbé tételét fogszabályozás segítségével, hiszen ez a szervezetbarát módszer akár gyermekkorban, akár felnőttkorban kiváló lehetőséget rejt magában fogainak szabályossá, esztétikussá és hosszú távon egészségessé tételére.

Ma már bármilyen életkorban lehet fogszabályozó kezelést végezni, ha fog tartószerkezetének állapota megfelelő.

A gyermekeket javasolt már 6-8 évesen elvinni egy első fogszabályozó vizsgálatra.Ebben a korban már látszódnak az állcsont és harapási eltérések, és fontos, hogy a fogszabályozó orvos, még akkor is, ha nem kezdi el a kezelést rögtön, rendszeres - pár havonkénti - kontrollal követni tudja a fogváltást, a fogak rendeződésének állapotait, illetve a harapás változásait, egészen addig, ameddig a kezelés ténylegesen elkezdődik.

Bár minden kezelés elér kozmetikai célokat is, itt mégis azokat a kezeléseket emeljük ki, melyek a mosolyzónában lévő fogakra korlátozódnak.

 

A lágy erőkkel dolgozó high-tech ívek, amik a rendszerhez tartoznak, gyorsabban mozgatják a fogakat, így azok előbb, vagy kevesebb igazítást igényelve kerülnek egy sorba.
Ezekkel a modern készülékekkel olyan nehéz eseteket is lehet foghúzás nélkül kezelni, amit a hagyományos fogszabályzókkal nem lehetett. Ettől nemcsak a mosoly lesz szép, hanem az archarmónia is javul.
Az önligírozó fogszabályozók egy technikai újítás következtében jelentősen kisebb erővel mozgatják a fogakat a hagyományos fogszabályozókhoz képest.

Alapvetően fogszabályozó készüléket viselni egy átmeneti életforma, amit a páciens felvállal a kívánt kezelési végeredmény érdekében. 

A legtöbb fogszabályozás iránt érdeklődőnek viszont nincsenek bővebb információi a fogszabályzás mikéntjéről, menetéről. Célunk, hogy segítsük a döntést, a lépések és kezelési alternatívák megismerésével. Erre szolgál az első konzultáció, az azt követő lépések, és az írott tájékoztatók, a kezelési terv.

A kivehető fogszabályozó készüléket naponta legalább egyszer használat után fogkefével alaposan meg kell mosni. Hetente egyszer- kétszer un. fogsortisztító tablettát feloldva egy pohár vízben a készüléket ki kell fertőtleníteni.

 

Az önzáró, lágy erőkkel működő fogszabályozó rendszer jellemzője az, hogy a hagyományos elven működő rögzített készülékekkel ellentétben nem gumi vagy drót elemekkel történik a fogakat összekötő ív rögzítése az un. bracket-ekben, hanem un. önzáró bracket-ek és tubusok vannak, amelyeket retesz-szerűen lehet nyitni és zárni. A régi, hagyományos gumis bekötésnél mai szemmel nézve nagyon nagy volt a súrlódás az ív és a kikötőelem között így igen nagy erőkre volt szükség a kívánt fogelmozdulások megvalósításához.

Mint egy komplex rendszer elemei, a fogaink egy hálózat részeiként kölcsönösen hatnak egymásra. Ha figyelmesen kezelem a fogszabályozással a fogakat a saját környezetükben, akkor a szervezet meghálálja a figyelmességemet az együttműködésével. Az emberi test támogat engem a gyógyulási, szabályozási folyamatban.

A figyelmesség azt jelenti, hogy mindig az emberi testtel együtt, nem pedig ellene végezzük el a szükségesfogszabályozó beavatkozásokat.

A jelenkori fogszabályozás minden eszköze rendelkezésünkre áll. Ebben a korban az esztétikus és láthatatlan kezelések dominálnak, ugyanakkor lehetőség van lágy erőkkel dolgozó fogszabályozási rendszer használatára is. Cél a legkomfortosabb kezelés, ami a páciens napi életét a legkevésbé befolyásolja.

A mai modern fogszabályozás egyik újdonsága és legdinamikusabban fejlődő területe a lágy erőkkel működő fogszabályozás, mint például a Damon technika.

Lényege, hogy a készülék tulajdonságainál fogva lehetőség van sokkal lágyabb, fog és csont-barát, biológiai erők használatára.

Ha a pácienseimet a biodinamikus fogszabályozás elvei alapján kezelem, a kiváltó ok maga a rendszer lényege. Sokszor elvetem az invazív vagy kárt okozó beavatkozásokat, mint például a foghúzás. A készülékek amiket használok mindig az emberi testtel együttműködésben dolgoznak, nem pedig az ellen. Az erők, amik az ilyen készülékekkel kifejtek nem sértik a fog körüli szövetek vérellátását. Minden más nyomás és tenzió a testen keresztül működik, a nyelv, ajkak és az arc funkciói által.

A kivehető fogszabályozó készüléket naponta legalább egyszer használat után fogkefével alaposan meg kell mosni. Hetente egyszer- kétszer un. fogsortisztító tablettát feloldva egy pohár vízben a készüléket ki kell fertőtleníteni.

A rögzített fogszabályozó készülékek több alkotóelemből állnak. A metszőfogakra, szemfogakra, valamint kisőrlő fogakra un. barcket-ek (ezek a fogakra ragasztott tappancsok), míg a nagyőrlő fogakra un. tubusok (bracket-eknél nagyobb tappancsok) kerülnek felragasztásra. A nagyőrlő fogakra lehet un. gyűrűt is ragasztani, de tubussal sokkal könnyebben tisztán tartható a fog és a páciensnek is kényelmesebb viselni.

 A fogszabályozás nemcsak, mint fog,- íny-, vagy arcesztétikai beavatkozásként fontos. A rágószervi funkciókban,a helyes testtartásban is rendkívül fontos a fogak helyzete.

Az elsődleges cél a korai fogelvesztést okozó tényezők kiiktatása. Így a torlódott fogak miatti fogszuvasodás, illetve a rossz harapás miatt létrejövő fogágy-betegség, más néven fogínysorvadás megelőzése.