A Fogszabályozás Centrum csapata büszke arra, hogy a modern fogszabályozás legtöbb innovatív, pácienseket esztétikailag és funkcionálisan is teljes mértékben kielégítő készülékek elérhetőek rendelőnkben, legyen az külső, belső, láthatatlan, fix vagy kivehető fogszabályozó.

A fogszabályozó készülékek kiválasztása fontos lépés a kezelés indulásakor, de nem az első! Fontos, hogy a kezelési tervhez és az elérendő célokhoz válasszunk készüléket és nem fordítva. Természetesen csapatunk segít a megfelelő készülék kiválasztásában, összehozva a Páciens igényeit a kezelési célokkal.

Rendelőnkben lehetőség van többféle készülék használatára, úgy, mint:

- kivehető fogszabályozó készülékek

- rögzített fogszabályozó készülékek

Technikák szerint a főbb típusok:

- Önligírozó, lágy erőkkel működő fogszabályozó készülékek

- Láthatatlan, belső fogszabályozó készülékek

- Kivehető fogszabályozó készülékek

- Aligner, műanyag sínes fogszabályozó készülékek

- Retenciós készülékek

 

 

Önligírozó, lágy erővel működő fogszabályozó rendszerek

 A mai modern fogszabályozás egyik újdonsága és legdinamikusabban fejlődő területe a lágy erőkkel működő fogszabályozás, mint például a Damon technika.

Dr. Steinhof Péter Márton évek óta a passzív önzáró technika hazai előadója, a Damon technikára fókuszálva. Ennek a rendszernek a használata segíti a teljes test kezelési szemlélet, az archarmónián alapuló kezeléstervezés és az állkapocs izületi terápiák sikeres összehangolásában.

fogszabalyozas 1

Miért válasszam?

Az önligírozó fogszabályozók egy technikai újítás következtében jelentősen kisebb erővel mozgatják a fogakat a hagyományos fogszabályozókhoz képest. Ennek számos előnye van:

  1. A kisebb erőknek köszönhetően a fogak vérellátása folyamatos még a hajszálerekben is. Így lecsökken a mellékhatások kialakulásának a veszélye.
  2. Kevesebb feszítő érzéssel jár az ilyen fogszabályozóval végzett kezelés a hagyományos fogszabályozóhoz képest.
  3. A kezelés ideje lerövidül.
  4. Könyebb tisztántartás jellemzi az önzáró fogszabályozó készülékeket.
  5. Csökken a fogorvosi székben töltött idő.
  6. Lágy erőkkel dolgozó high-tech ívek, amik a rendszerhez tartoznak, gyorsabban mozgatják a fogakat, így azok előbb, vagy kevesebb igazítást igényelve kerülnek egy sorba.
  7. Ezekkel a modern készülékekkel olyan nehéz eseteket is lehet foghúzás nélkül kezelni, amit a hagyományos fogszabályzókkal nem lehetett. Ettől nemcsak a mosoly lesz szép, hanem az archarmónia is javul.
  8. Évek alatt kiforrott megbízható rendszer, mely elsőként kínálta a teljesen esztétikus porcelán önzáró bracketet.

Több kombinációban választható:

passzív önzáró fém fogszabályozó - Damon Q

teljes fém (Damon Q)

fogszabalyozas 3

fém és porcelán variációja (Damon Q és Damon Clear)

fogszabalyozas 4m

teljesen esztétikus (Damon Clear)

Mitől más ez a fogszabályozó?

A hagyományos bracketek "elasztikus gumikarikákat" (ligatúrákat) használnak, hogy rögzítsék a drótívet a bracketben. Egy idő után ezek a gumik veszítenek erejükből, elszíneződnek, nehezítik a tisztítást, a létrehozott nagy súrlódás révén lassítják a fogmozgásokat.

Az önligírozó rendszereknél nincs szükség ilyen gumikra, a bracketbe épített fájdalommentesen nyitható zárak rögzítik a drótíveket a bracketekhez.

Elegáns, könnyen tisztítható, időt és sok kényelmetlenséget takarít meg mind a kezelőorvosnak, mind a páciensnek.

 

 Láthatatlan, belső fogszabályozó készülékek

Rögzített fogszabályozó készülék, amit a fogak nyelv felőli oldalára ragasztanak, ennél fogva teljesen láthatatlan. Minden fogszabályozási feladatra alkalmas. Manapság a nyelv felőli fogszabályozáson belül is már négy, öt technika létezik. Egyszerűbb kezeléseknél nem szükséges laboratóriumi előkészítés, ugyanakkor sok esetben szükséges a laboratóriumi programozás. Mindig segítünk kiválasztani a kezelés típusának és a páciens igényeinek megfelelő készüléket.

fogszabalyozas incognito2

Az INCOGNITO a legfejlettebb egyénre szabott belső készülék. Speciális 18 karátos arany ötvözetből készülnek a bracketek és tubusok, így sokkal kisebb és komfortosabb a hasonló rendszerekhez képest. Ezáltal könnyebb a megszokása, viselése és tisztán tartása.

Hogyan készül az Incognitó készülék?

Mivel a ragasztásnál fontos a bracketek helyes pozícionálása a fogakon, ezért a belső készülékek un. indirekt ragasztással kerülnek a fogakra, ami azt jelenti, hogy az Incognito készülék szilikon lenyomatok levétele után egy németországi laboratóriumi virtuális (komputer vezérelt) előkészítés után a készülék felragasztandó elemei egy speciális szilikon sínbe kerülnek elhelyezésre, és a készülék ennek a sínnek a segítségével kerül felragasztásra. Az INCOGNITO kezelés során használt különleges iWires™-íveket is számítógép vezérelt módon készítik egyedileg minden egyes páciens részére.

Az Incognito készüléknél a megszokási idő általában 10-14 nap, ritkábban lehet ennél hosszabb idő is különös tekintettel a beszédre (akár 1 hónapig is eltarthat a megszokás a beszéd szempontjából).

A kezelés során az un. aktiválások (kontroll, ívcserék, stb.) havonta történnek.

 

 Kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készüléket többnyire gyermekkorban, a fogváltás ideje alatt  használunk.  Cél a fogváltás segítése, az állcsont növekedés irányítása, a rossz szokások (szájlégzés, ujjszopás, rossz testtartás) negatív hatásainak kiküszöbölése.

fogszabalyozas 654674

Ezek a kivehető készülékek készülhetnek egy-egy állcsontra, de léteznek mindkét állcsontot befoglaló készülékek. A típus kiválasztása függ a probléma mértékétől és jellegétől.

Miután ezek a készülékek egyedileg  készülnek, anyagukban a szivárvány minden színében színezhetőek, valamint különféle matricát lehet beléjük tenni, a páciens nevét is bele lehet írni és a csillámporok különböző árnyalata közül lehet választani.

A kivehető fogszabályozó hatékonysága nagyban függ attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Ezeket a készülékeket éjszaka és néhány nappali órában kell viselni. Napi 10 órás hordás szükséges a megfelelő eredmény elérése érdekében. Bizonyos eltérések elengedhetetlenné teszik a folyamatos hordást.

fogszabalyozas 6546741

A kivehető készülékek hátránya, hogy csak bizonyos fogmozgatásokat lehet velük elvégezni, így messze nem tudnak olyan hatékonyan működni, mint a rögzített fogszabályozó készülékek. A kivehető készülékes kezelés után legtöbbször szükség van rögzített készülékes kezelésre a tökéletes eredmény elérése érdekében, tehát a kivehető készülékes kezelést sokszor előkezelésnek tekinthetjük.

A kivehető fogszabályozó készülékek általában 1–1,5 évig funkcióképesek, utána a fogváltás miatt általában le kell cserélni őket.

Aligner, műanyag sínes fogszabályozó készülékek

Láthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó rendszer, mely a3D scennelés és 3D nyomtatás modern technikáját használja.aligner

Széles lehetőségekkel bíró készülék, ami kivehető készülék létére, a rögzített fogszabályozókhoz hasonló képességekkel rendelkezik. Enyhe, valamint egyes közepesen bonyolult esetek kezelésére alkalmas.

Egyénileg gyártják programozásunk alapján az USA-ban és Németországban, újabban Magyarországon is.  A rendszer lényege, hogy a fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek, kupakok készülnek. Ezek hatása egymásra épül. Azaz ugyan mindegyik sín egy kicsit mozgat, de az egymásra épülő kis mozgatások hozzák létre a fogak folyamatos elmozdulását.

Egy sínt két hétig kell általában viselni, napi 20-22 órát, azaz szinte folyamatosan, az étkezések és fogmosások kivételével.

aligner2

A rendszer előnyei a láthatatlansága, a komfortossága, és az, hogy miután kivehető, a száj ápolása sokkal egyszerűbb, a rögzített készülékekhez képest.

A kezelés hosszát az orvos határozza meg. Felnőttek számára átlagos esetben körülbelül 12 hónapig tart.

Minden fogszabályzó készülék kezdeti viselése pici kellemetlenséget okoz, ami normális jelenség, ugyanis általában nyomás érzetét kelti az, ahogyan a fogak a   célállomásuk felé mozognak. Ez is egy jele annak, hogy a rendszer kifejti hatását. A kellemetlen érzés általában egy-két nap alatt elmúlik.

Hasonlóan más fogszabályozó kezelésekhez, ideiglenesen befolyásolhatja a beszédet egy-két napig. Ahogy a nyelve hozzászokik a sínhez, minden furcsaság eltűnik.

Retenciós készülékek

 Retenciós készülék, helyfenntartók

Minden fogszabályozó kezelés igényel helyfenntartást. Ugyanis az új helyzetbe mozgatott fogak végleges rögzüléséhez idő kell. A rögzülési időszakban a fogak elért eredményét mesterségesen kell fenntartani, amíg a fogak az új pozícióban nem stabilizálódnak.

Általában a fogszabályozó készülék levételének napján pácienseink kapnak egy  kivehető helyfenntartó készüléket. Ez leggyakrabban kis kivehető, átlátszó sín, amit meghatározott óraszámban kell viselni. Általában a kivehető helyfenntartók fogsoronként készülnek (egy felülre, egy alulra), de sokszor javasolt olyan kombinált kivehető helyfenntartó készülék is, amelybe a páciens beleharap (pl. damon-splint). Ezek a készülékek akkor szükségesek, ha nemcsak a fogívek formáját, hanem az alsó és felső állcsontok/fogsorok, a kezeléssel elért, egymáshoz való viszonyát is fenn kell tartani.

Az adott eset határozza meg, hogy melyik protokollt alkalmazzuk. Az időszakos helyfenntartás általában két évig tart, amely idő alatt kb. 6 havonta rendeljük vissza pácienseinket.

retenciós sín

A Fogszabályozás Centrum gyakorlata az, hogy az aktív kezelés zárásának díja tartalmazza a helyfenntartó készülékek árát is, továbbá a helyfenntartók gondozását és ellenőrzését is.

Retainer, tartós helyfenntartás

A nemzetközi szakirodalom szerint a leggondosabb kezelés sem tudja garantálni, hogy egyes fogak ne mozduljanak el a fogszabályozás után, mert az öregedés folyamatával a fogak tartószerkezete gyengül. Ezért az olyan fogazati részeken, ahol a visszaalakulásnak nagy az esélye a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően tartós helyfenntartást alkalmazunk. A tartós helyfenntartás általános eszköze a rögzített helyfenntartó készülék. Ez egy kis szál, amely a fogak nyelv felőli (láthatatlan) felszínén futva összeköti az első hat fogat (szemfogtól szemfogig). A rögzített készüléket esetenként kiválthatja kivehető eszköz is, ugyanakkor ennek tartós viselése nagy fegyelmet kíván a pácienstől.

retainer szál

 

 

A térítésmentes konzultációra a +36 30 853 1903 telefonszámon kérhet időpontot, vagy a lenti űrlap kitöltésével: