Mit jelent a mélyharapás és mi okozza a kialakulását?

A felső metszők normálisállapotban 1-1.5 mm-t takarnak az alsókból. Ha ez a takarás ennél nagyobb, akkor beszélnünk mélyharapásról. Ezt a jelenséget Ön is egyszerűen megfigyelheti otthon, a tükörben. A mélyharapásnak természetesen különböző fokozatai vannak. Minél nagyobb ez a távolság annál súlyosabb esettel állunk szemben, amely mindenképpen megoldásért kiállt, és ennek nem csak esztétikai okai vannak. Sőt elsősorban anatómiai.

A mélyharapás kialakulása több okra vezethető vissza:

zöld négyzet logó Lehetnek alkati, genetikai okai, amikor a serdülőkorig kialakuló fogazat során jön létre a mélyharapás.

zöld négyzet logó A mélyharapás lehet szerzett tünet is, amikor a fizikai harapási magasság eredetileg normális volt, és csak később, a  fogváltás befejezése után csökkent.

zöld négyzet logó Okozhatja egyes fogak, fogcsoportok hiánya, melynek köszönhetően a meglévő fogak eldőlnek a hiányzó fogak helyén lévő hézagok felé

 

Hogyan kezelhető a mélyharapás sikerrel fogszabályozás segítségével

A mélyharapás sikeres kezelése függ annak mértékétől. A pozitív eredmény eléréséhez a fogszabályozó szakorvoson túl sok esetben külső szakemberek igénybevételére is szükség lehet: manuál terapeutára és logopédusra

Az időnek ebben az esetben is kiemelt jelentősége van, hiszen minél korábban ismerjük fel a mélyharapás problémáját és minél korábban kezdjük el annak tudatos gyógyítását egy fogszabályozó szakorvos segítségével, annál enyhébbek lesznek a tünetek és annál könnyebb lesz a kezelési folyamata.

Ráadásul megélőzhetjük az idősebb korban kialakuló krónikus problémákat is.

A mélyharapási problémák egyik sikeres megoldása lehet a láthatatlan fogszabályozó, amely a fogak nyelv felőli oldalára kerül rögzítésre, így a külvilág számára teljesen észrevehetetlen. Tekintse meg az erről szóló videónkat:

 

icognito

 

Mit kell tennie, ha felismerte magán a mélyharapás jellemző tüneteit?

A mélyharapás összetett probléma, amely esetében nagy a valószínűsége annak, hogy több szakember együttes munkája vezet majd pozitív eredményhez. A folyamat mindenképpen egy személyes konzultációval kezdődik, hogy a mélyharapás mértéke pontos bemérésre kerülhessen. Ennek függvényében kerül majd felállításra az Ön személyre szabott kezelési terve, amely elvezet majd a probléma felszámolásához. Az első konzultáció térítésmentes, tehát az sem költséget, sem kötelezettséget nem jelent az Ön számára, viszont nagyon értékes információval szolgálhat az útról, amely a mélyharapás megszüntetéshez vezet.

 

A térítésmentes konzultációra a +36 30 853 1903 telefonszámon kérhet időpontot, vagy a lenti űrlap kitöltésével:

Várom Önt szeretettel rendelőnkben.        Dr. Steinhof PéterMárton